TRADUCTOR-TRANSLATE-अनुवादक-ПЕРЕВОДЧИК-翻译-

LA CARTA DE LA TERRA

 
LA CARTA DE LA TERRA

HAURIA DE SER MOTIU DE REFLEXIÓ PER A TOTES LES PERSONES

TEMA D'ESTUDI A TOTES LES ESCOLES


PREÀMBUL


Estem en un moment crític de la història de la Terra,

en què la humanitat ha de triar el seu futur. A mesura que el món es torna cada cop més interdependent i fràgil, el futur ofereix, alhora, grans riscos i grans promeses.


Per seguir endavant,

hem de reconèixer que enmig de la magnífica diversitat de cultures i formes de vida, som una sola família humana i una sola comunitat terrestre amb una destinació comuna.

  

Ens hem d'unir per crear una societat global sostenible,

fundada en el respecte cap a la naturalesa, els drets humans universals, la justícia econòmica i una cultura de pau. Al voltant d'aquesta fi, és imperatiu que nosaltres, els pobles de la Terra, declarem la nostra responsabilitat els uns cap als altres, cap a la gran comunitat de la vida i cap a les generacions futures.

 

La terra, és la nostra llar.

La humanitat forma part d'un vast univers evolutiu. A la Terra és una comunitat singular de vida. Les forces de la natura fan que l’existència sigui una aventura exigent i incerta, però la Terra ha brindat les condicions essencials per a l’evolució de la vida. La capacitat de recuperació de la comunitat de vida i el benestar de la humanitat, depenen de la preservació d'una biosfera saludable, que contingui tots els sistemes ecològics, una rica varietat de plantes i animals, terres fèrtils, aigües pures i aire net. El medi ambient global, amb els seus recursos finits, és una preocupació comuna per a tots els pobles. La protecció de la vitalitat de la Terra, de la seva diversitat i bellesa és un deure sagrat.


La situació global.

Els patrons dominants de producció i consum causen devastació ambiental, esgotament de recursos i una extinció massiva d'espècies. Les comunitats estan sent destruïdes. Els beneficis del desenvolupament no es comparteixen equitativament i la bretxa entre rics i pobres s'està eixamplant.


La injustícia, la pobresa, la ignorància i els conflictes violents,

es manifesten per tot arreu i són la causa de grans patiments. Un augment sense precedents de la població humana ha sobrecarregat els sistemes ecològics i socials. Els fonaments de la seguretat global estan sent amenaçats. Aquestes tendències són perilloses però no inevitables.


Els reptes futurs.

L'elecció és nostra: formar una societat global per tenir cura de la Terra i cuidar-nos els uns als altres o arriscar-nos a la nostra pròpia destrucció i la de la diversitat de la vida. Calen canvis fonamentals en els nostres valors, institucions i formes de vida. Hem d'adonar-nos que, una vegada satisfetes les necessitats bàsiques, el desenvolupament humà es refereix primordialment a ser més, no a tenir-ne més. Tenim el coneixement i la tecnologia necessaris per proveir a tots i per reduir els nostres impactes sobre el medi ambient.


El sorgiment d'una societat civil global està creant  noves oportunitats,

per construir un món democràtic i humanitari. Els nostres reptes ambientals, econòmics, polítics, socials i espirituals, estan interrelacionats i junts podem proposar i concretar solucions globals.


Responsabilitat universal.

Per dur a terme aquestes aspiracions hem de prendre la decisió de viure d’acord amb un sentit de responsabilitat universal, identificant-nos amb tota la comunitat terrestre, igual que amb les nostres comunitats locals.


Som ciutadans de diferents nacions i d'un sol món alhora,

on els àmbits local i global estan estretament vinculats. Tots compartim una responsabilitat cap al benestar present i futur de la família humana i del món vivent a la seva amplitud.

L´esperit de solidaritat humana i d´afinitat amb tota la vida s´enforteix quan vivim amb reverència davant del misteri de l'ésser, amb gratitud pel regal de la vida i amb humilitat respecte al lloc que ocupa l'ésser humà a la natura.


Necessitem urgentment una visió compartida sobre els valors bàsics, 

que brindin un fonament ètic per a la comunitat mundial emergent.


Per tant, junts i amb una gran esperança,

afirmem els següents principis interdependents per a una forma de vida sostenible, com un fonament comú mitjançant el qual s'haurà de guiar i valorar la conducta de les persones, organitzacions, empreses, governs i institucions transnacionals.image.png


NECESSITEM OBRIR ELS ULLS
la ment, el cor, les mans
elevar l'esperit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

INICI

APROFUNDIM EN  EL TEMA A LA PESTANYA SEGÜENT  > L'ECOSOFIA  ÉS ECOLOGIA PROFUNDA+FILOSOFIA PERENNE+CIÈNCIA HOLÍSTICA L’Ecologia Profu...